Bundesliga

Från början var tysk fotboll uppdelad i regionala amatörligor när år 1949 man började spela fotboll på hel och semiprofessionell nivå och antalet ligor minskade. Under 50 talet var det mycket prat om en centraliserad rikstäckande proffsliga p.ga. ett stort ökat intresse för sporten och stöd för de lokala lagen i landet, men framförallt då närliggande länder redan hade organiserade proffsligor som lockade de bästa spelarna att lämna Tyskland för att spela proffsfotboll med hög avlöning.

År 1962 togs beslutet att slå ihop alla regionala ligor (så kallade Oberligen) till en högsta division, som blev Bundesliga.

46 lag från alla Oberligen skickade in sin ansökan men endast 16 lag accepterades baserad på en rad olika kriterier, b.la. ekonomisk situation och framgång i sina respektive oberligen.

De 16 ursprungliga lagen var

Eintracht Braunschwieg
Werder Bremen

Hamburger SV

Borossia Dortmund

FC Köln

Meidricher SV

Preuben Münster

Schalke 04

FC Kaiserslautern

FC Saarbrücken

Eintracht Frankfurt

Karlsruher SC

FC Nürnberg

TSV 1860 München

VfB Stuttgart

Hertha BSC

De första matcherna spelades den 24e augusti 1963 och symboliserar avsparken för Bundesliga.
Bundesliga har idag 2 divisioner, Division 1 som är den högsta och Division 2 som ligger bakom. Division 2 kom till skapelse 1972 och sedan 2008 har det även lagts till en 3e division, men drivs av en annan organisation och kallas därför inte Bundesliga.

För att få vara en del av Bundesliga behöver du ha en licens reglerad av ligan, om man inte kvalificerar sig får man inte delta utan får spela i de regionala ligorna istället. Kraven är rätt höga och framförallt krävs det en väldigt god ekonomi och uppfyllnad av andra kriterier för att få tillstånd att spela.

Precis som många andra stora ligor i Europa är Bundesliga dominerat av ett fåtal lag. Historiskt sett finns det ingen som kommer i närheten av framgången Bayern München haft sedan lagets tillträde 1965. Sedan dess har laget vunnit 26 titlar på 52 säsonger, alltså varannat år i genomsnitt.

Borossia Dortmund är det lag som utmanar Bayern München i toppen, men med endast 5 ligatitlar ser det inte ut som att de kommer ta över tronen i en nära framtid.

Ligaformat

Bundesliga består av 18 lag och precis som de flesta andra stora ligor spelar man 2 matcher mot varje lag och säsong. 3 poäng tilldelas vinnaren, 0 poäng till förloraren och vid oavgjort resultat får lagen vardera 1 poäng.
Ligan avgörs på poäng och vid oavgjord tabell tittar man på gjorda mål och målskillnad.