England, Premier League.

En av de mest populära ligorna världen över är engelska Barclay’s Premier League.

Premier League är den mest kollade ligan i världen och hushåller en stor mängd internationellt framgångsrika lag som i sin tur har flera av världens största och bästa fotbollsspelare.

Premier League sänds i 212 olika områden till 643 miljoner hem och har en potentiell publik på 4.7 miljarder människor.

Premier League föddes ur 80talets nedgång i engelsk fotboll. Engelska fotbollslag och hela ligan hade stora problem och engelsk fotboll var hotad. Ekonomiskt såg det väldigt mörkt ut och problemen visade sig på nedgångna arenor, dålig supportkultur och uppgången av huliganismen som har varit ett stort problem i (framförallt) england sedan en lång tid tillbaka.

Division 1 av engelska fotbollsligan som var den högsta ligan i landet, låg bakom både italienska Serie A och spanska La Liga i supporterdeltagande och framförallt i intäkter vilket såg en stor flykt av engelska fotbollsspelare som sökte sig utomlands för att få bättre betalt och spela på en högre nivå.

Engelsk fotboll tog också ytterligare en smäll genom att få alla sina klubbar uteslutna ur internationella tävlingar p.ga. händelserna på Heysel Stadium (läs mer om det under ’Kuriosa’) år 1985

Vändpunkten kom år 1990 då Engelska landslaget deltog i Fotbolls VM och tog sig hela vägen till Semi-final. I ljuset av denna framgång lyfte UEFA på bannlysningen av engelska klubblag i internationella tävlingar och ett år senare vann de inhemska laget Manchester United UEFA Cupen.

En annan framgång var hur de engelska fotbollsklubbarna omformades och började hanteras mindre som idrottsföreningar och mer som företag. Marknadsföringen och försäljning av produkter blev bättre, vilket gav klubbarna mer pengar och i slutändan mer köpkraft och kunde locka till sig elitspelare från världens alla hörn.

Efter vändpunkten så började diskussionerna mellan representanter för de 5 största klubbarna i ligan: Arsenal, Manchester United, Liverpool, Tottenham oh Everton, om att bryta sig loss från Division 1 och skapa en ny liga för att kunna öka kvalitén och intäkterna till engelsk fotboll.

Mötet hölls år 1990 och redan 1991 kunde förfrågan officiellt läggas fram på bordet och samtliga parter hade kommit överens om vad skulle komma till att bli FA Premier League.

År 1992 så avslutades Engelska Divison 1 genom att samtliga klubbar ”avslutade” sitt deltagande i ligan och FA Premier League blev format som ett separat Aktiebolag och samma år kunde första säsongen av Premier League spelas, då uppgjord av 22 stycken lag.

Arsenal

Aston Villa

Blackburn Rovers

Chelsea

Coventry City

Crystal Palace

Everton

Ipswich

Leeds United

Liverpool

Manchester City

Manchester United

Middlesbrough

Norwich City

Nottingham Forest

Oldham Athletic

Tottenham Hotspur

Wimbledon

3 lag blev uteslutna från tidigare Division 1 och deltog inte i nya Premier League, dessa lag var West Ham United, Notts County och Luton Town.

Sedan första säsongen 92-93 har Premier League sett en total dominans av de så kallad ”Big Four” vilket är en gruppering av de fyra mest framgångsrika klubbarna i modern fotboll, Arsenal, Manchester United, Liverpool och Chelsea. Fram till mitten av 2000talet så dominerade dessa de top 4 platserna i ligan, vilka har stor substans då detta befogar kvalifikation för den internationella supertävlingen Champions League, som inte bara bringar fler ögon på lagen utan också ger lagen möjlighet till större ekonomiska intäkter.

Detta blev en obruten cirkel, de rikaste och bästa lagen fortsatte att vinna, tjäna mer pengar och kunna locka bättre spelare. Vissa lag var så pass dominanta att de knappt förlorade matcher, och Arsenal gick som första lag någonsin en hel säsong år 2003-2004 utan att förlora en enda match.

Detta lockade otroligt mycket kritik till Premier League och det sades att ligan var en av de ”tråkigaste i världen”. Brytningen kom dock 2009 då Tottenham Hotspur första gången bröt sig in på en topp 4 placering, och åren som följde såg en otrolig omkastning i dominansen i ligan vilket på senare år har jämnat ut toppen, om än de stora lagen fortfarande har en stark fördel.

Ligaformat

Premier League består idag av 20 klubbar där man använder sig av ett så kallat ”double round robin system” vilket innebär att alla lag möter varandra 2 gånger, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan, vilket leder till totalt 38 spelade matcher per säsong.

Ligan har ett poängsystem där vinst ger 3 poäng, spela lika ger 1 poäng vardera och förlust ger 0 poäng. Lagen rankas av totala poäng och i slutet av året koras vinnaren av Premier League. Skulle poängen vara lika mellan 2 lag efter alla matcher är slutspelade avgörs det på målskillnad, om denna också skulle vara lika avgörs på antal mål gjorda.  Skulle, efter alla dessa variabler tagits i beaktning, det fortfarande vara lika mellan 2 lag, så avgörs ligan med en neutral playoffmatch för att kora vinnaren, detta har dock ännu aldrig hänt.

De 3 sämsta lagen efter årets alla matcher blivit spelade blir relegerade till EFL (ligan under Premier League) och De 3 bästa lagen från EFL flyttas upp till Premier League. Detta kallas ”öppen liga” vilket är näst intill standard i alla stora fotbollsligor världen över.