Kroatiske fotbollsspelaren Bruno Boban död

Kände fotbollsspelaren Bruno Boban död

Det är med stor sorg som vi på 7klubbars kan meddela att den kände kroatiske fotbollsspelaren Bruno Boban tragiskt avlidit under en match mellan Marsonia och Slavonija Pozega i den kroatiska tredjeligan. Matchen började som vanligt, men bara en kvart in i matchen fick Boban en boll hårt i bröstet. Han fick naturligtvis lite ont, men verkade i övrigt må bra, så han fortsatte spela. Det tog dock inte många minuter förrän han förlorade medvetandet och helt enkelt föll ihop på planen. Spelarna flockades direkt runt Boban och kallade även på hjälp. När den medicinska personalen kom försökte de direkt återuppliva Boban, men efter 40 minuter tvingades de tyvärr ge upp och dödförklara den unge spelaren, som bara blev 25 år gammal. Troligtvis var det smällen från bollen i bröstet som orsakade Bobans död, men ingen exakt dödsorsak har offentliggjorts.

Andra dödsfall inom fotbollsvärlden

Faktum är att det verkligen inte är första gången som en fotbollsspelare kollapsar och dör på plan, utan det har vi tidigare stött på med Phil O’Donnell, Antonio Puerta, Miklos Feher, Marc-Vivien Foe, Serginho, Chaswe Nsofwa med flera. Det har även funnits fall inom svensk fotboll, men då oftast under träning och inte under match. Idag händer det möjligtvis lite mer sällan, men för ett tiotal år sedan kom det flera uppmärksammade fall under relativt kort tid och till och med på begravningsbyrå Stockholm såg man dessvärre denna trend växa.

Rekommendationer

Vad gäller elitspelare rekommenderas hjärttestning med jämna mellanrum, speciellt om de nyss tagit sig till en högre nivå, exempelvis från Allsvenskan till en liga någonstans i Europa, så som La Liga, då tempot och kraven kan öka betydligt. Ungdomar eller vuxna som bara spelar på motionsnivå behöver dock inte genomgå några sådana tester, såvida personen i fråga är helt frisk i övrigt och inte visar symptom eller ärftlighet för plötslig död eller liknande. Det är ändå viktigt att ta alla eventuella symptom på största allvar, så om man upplever konstig hjärtklappning, svimning, andfåddhet, svår yrsel med mera bör man söka vård direkt. Det är också viktigt att undvika att idrotta med infektion i kroppen, vilket kan märkas på feber, muskelvärk, diarré och så vidare, och även att inte träna mer intensivt än man klarar av.