La Liga

Primera División, eller ”La Liga” som spanska högstaligan går under i folkmun, är en av världens största ligor både sett till antal följare och framgång. Ligan har funnit sedan år 1929 då man några år tidigare hade föreslagit en ny högstaliga i landet för att slå samman regionala tävlingar och lag till en superliga.

Efter några år av debatter om format och utformning så bestämde man för att starta Primera División och 10 lag var deltagande vid ligans start.

Real Madrid, Barcelona, Athletico Bilbao, Real Sociedad, Arenas Club de Getxo, och Real Unión kvalificerade sig direkt då de alla tidigare hade vunnit Copa Del Rey, man tog även med lagen Atheltico Madrid, Espanyol och Europa samt sista laget in Racing de Santander innan ligan fick sin fulla form.

Trots att Barcelona vann första titeln och Real Madrid tog hem 2 titlar tidigt i mästerskapen så var det Athletico Bilbao som hade sin storhetstid i början av La Liga. De vann ligan 4 av de första 7 åren och slutade även på andra plats 2 av dessa 2. Ligan lades på is under Spanska inbördeskriget i slutet av 30talet och återupptogs på 40talet igen där den fortsatte i samma format men ökade antalet lag till 12 tävlande klubbar. Successivt växte ligan och nådde sin topp med 22 klubbar i ligan på 90talet. Detta reglerades dock ner till 20 lag och har sedan 1997 endast 20 lag i ligan.

Sedan 40talet har över 60 olika lag tävlat i La Liga och 9 olika lag har vunnit en titel där klassiska Real Madrid och Barcelona överlägset har flest titlar med 33 stycken till Real Madrid, följt av Barcelona med 24 titlar.

Enligt UEFAs mätningar (UEFA League Coefficient) så är La Liga den bästa ligan europa sedan 5 år tillbaka och totalt varit nummer 1 13 år, vilket är mer än någon annan liga någonsin.

La Liga har stora internationella framgångar med många vinster i b.la. UEFA Champions league, UEFA Europa League och Supercupen.

La Liga är inte bara en av de största fotbollsligorna, utan finns med i topplistan över alla sportligor i världen på 6e plats när det kommer till antal besökare vid matcherna.

La Liga Domineras idag av lagen Real Madrid och Barcelona och dessa två har växlat titlar mellan varandra en lång tid med endast ett par få undandtag. I nära nutid har dock flera lag börjat bryta denna trend och utmanat om att vinna titeln, där Athletico Madrid är de enda som lyckats helt och hållet och tog hem ligan säsongen 2013-2014.

Ligaformat

Sedan 1997 har 20 klubbar tävlat i La Liga och spelar klassiska double round-robin där alla lag möter varandra 2 gånger med var sin hemmamatch och var sin bortamatch. Vid vinst tilldelas man 3 poäng, vid förlust 0 poäng. Spelar man lika får man 1 poäng vardera.

I slutet av säsongen räknas totalen ihop och laget med högst poäng utses. Vid lika resultat jämförs gjorda mål och målskillnader.

Om man efter statistik inte kan hitta en vinnare så har La Liga ett system som kallas för ”Fair Play Rules” där man gör avdrag för gula kort, dubbel gula kort och röda kort som laget ackumulerat under säsongens gång. Andra variabler som avstängningar och misskötsel av supportrar kan också ge poängavdrag.

La Liga är en öppen liga vilket innebär att lag kan både relegeras ut och avancera till ligan. De 3 sämsta lagen efter säsongen skickas ner till ”Segunda División” vilket är spanska andra divisionen och de 2 bästa lagen från denna division avancerar till La liga. Ett tredje lag har chansen att avancera också, vilket utses efter ett playoff mellan 4 lag som placerats på 3-6 plats i Segunda Division.