Serie A

Italienska Serie A är en klassisk fotbollsliga som har sett stor framgång världen över sedan en lång tid tillbaka. Hemmet för några av världens bästa och framgångsrika klubbar som Inter, Milan och Roma och har ett rykte att spela den vackraste fotbollen i världen. Åsikter delas, givetvis, men det är ingen hemlighet att Italienska ligan har sina ljuspunkter och därav dragit stor internationell publik trots att den genomsnittliga kvalitén inte alltid varit lika hög som några av de andra stora ligorna.

Som en av de äldsta ligorna fortfarande operativ så har Serie A existerat sedan 1929, och har organiserats från start fram till år 2010 av Lega Calcio som är föregångaren till Lega Serie A som idag står bakom ligans organisation och reglering.

Serie A är betraktat som en av de mest framgångsrika ligorna i världshistorien och har producerat flest Europa Cup finalisterna av alla, med 27 framföranden och 12 titlar.

Idag är Serie A rankat som 3e bästa ligan i världen av UEFA bakom La Liga och Premier League.

Historian bakom Serie A är händelserik och viktig för fotboll både i Italien och internationellt. Ligan organiserades år 1929 då man sammanslog alla de regionala ligor som var utspridda över Italien mellan slutet på 1800talet och framåt. Titeln som utdelas till vinnaren av Serie A har kallats ”Scudetton” även om det riktiga namnet är Coppa Campioni d’italia. Anledningen till detta är att Scudetto, som betyder ”liten sköld” är symbolen som vinnaren av bucklan får bära på sin tröja under hela kommande säsong, och har blivit en av de mest kända symbolerna i fotboll idag.

Serie A har, precis som många andra ligor, sett en cirkel av dominans av ett fåtal lag som i samband med vinst kunnat utveckla sina lag och öka sina intäkter vilket har lett till att dessa lag dominerat toppen i långa perioder.

De mest framgångsrika lagen i Serie A är Juventus, Milan och Inter. Juventus i topp med 33 ligatitlar, följt av Milan och Inter med 18 titlar vardera. Av totalt 87 titlar som delats ut (år 2017) har alltså 69 titlar fördelats på endast dessa 3 lag.

Ligaformat

Serie A har historiskt vid olika tillfällen varierat mellan 16 till 18 lag men sedan 2004-2005 har ligan haft 20 lag totalt. Precis som engelska ligan så används systemet ”double round robin” där varje lag möts 2 gånger per säsong, med varsinn hemmamatch, vilket blir totalt 38 matcher per säsong per lag.

Något som avskiljer Serie A från andra ligan är spelschemat. Under första halvan av säsongen, kallad Andata, spelas en match mot varje motståndare till totalt 19 matcher per lag, och andra halvan kallad Ritorno, så spelas man mot samma lag i exakt samma ordning för de sista 19 matcher, vilket gör Serie A till den enda stora ligan som spelar ett ”äkta” Round Robinformat.

Poängtotalen räknas ihop efter alla 38 matcher är spelade där vinster ger 3 poäng, spela lika ger 1 poäng vardera och förluster ger 0 poäng.

Så kallade ”Tie-breakers” för att bestämma tabellordning vid eventuella lika resultat går i följande ordning

  1. Poängordning
  2. Målskillnad mellan de två lagen
  3. Målskillnad alla matcher
  4. Antal mål gjorda
  5. Oavgjort

Fram till säsongen 2004-2005 avgjorde man en likaställning precis som i Premier League, där man spelar en neutral Playoffmatch. Detta har skett 1 gång i historien år 1964 då Bologna och Inter fick spela playoff, och Bologna tog hem matchen och titeln med ett resultat på 2-0.